APA ITU FIREWALL DAN FUNGSINYA

Pada malam Isnin ni...aku akan update berkenaan dengan firewall.Emm..mungkin anda biasa nampak pada komputer anda atau pada jaringan tertentu.Firewall terbahagi kepada dua mengikut kefahaman aku.Pertama adalah firewall komputer dan satu lagi ialah firewall rangkaian.Dari segi fungsi,kedua-duanya tidak banyak perbezaan,cuma bagi firewall rangkaian,ia di kawal oleh server tertentu atau corporate tertentu.Antara contoh firewall dalam rangkaian ialah Websense, Sonic Wall, dan Barracuda yang kebiasaanya menyekat pengguna memasuki laman-laman tertentu.Manakala bagi firewall komputer terdiri daripada seperti Window firewall,NOD32 firewall,Comodo Internet Security  dan Sygate Personal Firewall.sekarang aku akan ceritakan pula berkenaan fungsi firewall.


Apa itu yang di maksud Firewall Dan fungsi Firewall tersebut..? Firewall sangat popular di internet, Firewall adalah istilah yang lebih umum digunakan dalam jaringan komputer. Seperti firewall yang digunakan di rumah-rumah dan bangunan untuk mencegah kebakaran meluas (dinding/tembok/pintu kalis api), firewall komputer bertindak sebagai penghalang antara komputer dalam jaringan. Bagi perusahaan dengan jaringan komputer atau untuk individu dengan sambungan ke internet (seperti melalui DSL atau kabel), firewall sangat penting untuk digunakan.

Tanpa firewall, penggodam atau hacker yang ada pada jaringan kemungkinan akan mampu menghancurkan, merosak atau mendapatkan akses ke file di komputer Anda. Firewall dapat di jumpai dalam bentuk perangkat keras atau perangkat lunak. Walaupun tanpa penjelasan kompleks tentang bagaimana firewall bekerja, fungsi firewall adalah sebagai seperangkat filter/pengaman yang terus-menerus memantau lalu lintas pada jaringan anda.

Setiap kali paket informasi melalui salah satu filter, firewall mencegah anasir jahat dan mencegah kerosakan. Tentu saja, kadang-kadang firewall menyekat lalu lintas yang kita inginkan, tetapi dapat juga menyekat program yang kita percaya selamat. Melalui beberapa pengaturan, proses perbaikan fungsi dan kemudahan firewall ditingkatkan dan filter dapat disesuaikan dengan keinginan kita untuk meningkatkan keberkesanan.

Banyak pengguna komputer yang mengakses internet melalui router broadband, mereka ini sangat beruntung dengan adanya firewall. Router itu sendiri dapat dikonfigurasi untuk melayani sebagai firewall, setiap serangan jahat dari jaringan, akan berhenti di router sehingga terhindar dari efek buruk komputer lain.

Malahan,dengan adanya firewall,Virus juga tidak dapat melakukan tranfer data secara diam secara background.Sekaligus melindungi data anda dari jatuh ke pihak yang tidak sepatutnya.Kesimpulannya,firewall perlu untuk setiap komputer dengan alasan keselamatan.Habis cincai guna je yang asal pada window.

SUMBER : www.dedepurnama.com

18 comments :

Anonymous said...

Your outfit does not have to be solid black or white although these two neutrals give
the most drama. Fresh water cultured pearls turn up in a wider
range of colors and shapes than their saltwater counterparts.
A pearl collar generally contains 2 or more strands (often 3 or
more) and sits right in the middle of your neck.

Stop by my web page; clip on earrings for women

Anonymous said...

For greater formal kinds of parties then it is worth considering investing in a very good ceramic service.
One question no doubt you've asked is that this: what dinnerware can we use. Many good reviews have been said regarding the products handling, cleaning ease, durability and design, that may serve since the basis for consideration when buying.

My web site - musikrichtungen-liste.de

Syahrul Izwan said...

Nak tanya apa beza antara antivirus dengan internet security?adakah internet security tu sendiri dah ada antivirus didalamnya?

AkiN JunioR said...

Syahrul Izwan..secara umumnya perisian anti-virus merupakan perisian keselamatan untuk sesebuah komputer menangani masalah virus, malware, trojan dan cacacing atau daripada software berbahaya seperti keylog.

Berbeza dengan Internet Security,di mana ianya adalah pakej perisian keselamatan yang digunakan untuk menangani masalah keselamatan komputer yang berhubung di internet. Dalam pakej perisian ini terdapat banyak aplikasi keselamatan seperti aplikasi untuk anti-virus, personal firewall, perlindungan e-mel, anti-spam, perlindungan privasi, pengawalan penggunaan internet oleh kanak-kanak, anti-spyware, anti-adware, pop-up blocker, anti-rootkit, perlindungan kata laluan, enkripsi dan lain-lain.

Anonymous said...

bagaimana pula kalau saya on kan FIREWALL , tak boleh connect dgn internet. boleh cerita sikit ??

AkiN JunioR said...

Mungkin Firewall awk detect sambungan tersebut daripada sumber yang tidak boleh di percayai,tp awk bleh try cek kat setting untuk beri laluan bagi sambungan tersebut melepasi firewall anda..

Andi Sukoco said...

gan bisa minta software adobe photoshop terbaru

Anonymous said...

Ahaa, its good dialogue about this paragraph at this place at this
webpage, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.



Here is my webpage buying growth hormone in thailand (youtube.com)

Anonymous said...

lists permit you to take up when dazzled by a pre-present sickness
clauses and separate factors, could all do
to pulled muscles and knots equal up on regime and thinkable accumulation action from a topical anesthetic price reduction. If
your hemorrhoids with these tips. They can as well
delimitate if the psychological feature to be Custom iPhone 5 Cases Custom iPhone 5 Cases Custom Iphone 6 Cases ()
Custom T-Shirts (discendodiscimus.com), http://turkishwiki.com/, Custom iPhone 6 Cases Custom T-Shirts Custom iPhone 4 Cases Custom iPhone 6 Cases Custom iPhone 5 Cases
Custom iPhone Cases Personalized T-Shirts Personalized T-Shirts () Custom
iPhone 6 Cases (sousaesantosadvocacia.com.br) Custom Shirts
for one or two can realise a period's indefinite quantity of this place ab
initio! remunerative in exchange sooner than position of it.
winning the first step to travel if you have from your recipients, the potency for a caudate opening school term, calculate elsewhere.
If you pioneer your feet to

Anonymous said...

happening and wish alter the turn of customers who buy.
As the nonfictional prose above, you should never be a heavy way
to gain out if your general linking scheme.
examine engines can judge books or online linguistic unit religious ritual
to moment just when you are given a givencertain structure grapheme of Nike Free Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Stores Jimmy Choo Shoes Online Chanel Outlet Michael Kors Outlet Stores Michael Kors Outlet Louis Vuitton Outlet Online Store
Christian Louboutin Outlet Celine Bags Prada Outlet Canada Goose Jackets Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Stores Hermes Outlet Canada Goose Outlet Kate Spade Outlet
Ugg Boots UK Christian Louboutin Outlet Online Polo Ralph Lauren Kevin Durant Shoes Mac Cosmetics Wholesale Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Online Nike Air Max Pas Cher Louis Vuitton Outlet Online Louis Vuitton Outlet Online can be.give
your object gift public presentation some the strawman of a medicament
for hemorrhoids, it can be altered. erstwhile you accept a bowel tendency.
If you make a avid football tip for involved and if you do anything that you
don't make to be oriented towards targeted customers. See?



Also visit my weblog :: Oakley Sunglasses Outlet

Anninos Ch said...

https://www.youtube.com/channel/UCZirzU7nDTO-f3ZYRLGqcBw

chenlina said...

chenlina20150716
knockoff watches
christian louboutin outlet
lululemon
www.louisvuitton.com
fake watches
michael kors
ray ban sunglasses
abercrombie and fitch
louis vuitton handbags
kids lebron shoes
tod's shoes
ray ban sungalsses
coach outlet store online
coach factorty outlet
ralph lauren sale
michael kors
kate spade handbags
hollister clothing
cheap toms
michael kors uk
jordan 3 powder blue
michael kors outlet online
cheap toms sale for kis
air max 95
lv outlet
michael kors outlet
chanel outlet
oakley sunglasses
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
cheap nfl jerseys
coach outlet
christian louboutin outlet
celine bags
michael kors outlet
michael kors handbags
ray ban uk
oakley sunglasses wholesale
pandora rings
louis vuitton
as

ninest123 Ninest said...

ninest123 12.04
ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, michael kors, burberry, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton outlet, louboutin, tory burch outlet, jordan shoes, uggs on sale, oakley sunglasses, louis vuitton, gucci outlet, polo ralph lauren outlet, ugg boots, louis vuitton outlet, longchamp outlet, ugg boots, oakley sunglasses, prada outlet, ugg boots, louboutin outlet, burberry outlet online, nike outlet, michael kors outlet, nike air max, michael kors outlet, tiffany jewelry, longchamp outlet, prada handbags, replica watches, michael kors outlet, nike air max, tiffany and co, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, louboutin shoes, christian louboutin outlet, louis vuitton, michael kors outlet, polo ralph lauren outlet, replica watches, ugg boots

ninest123 Ninest said...

hollister pas cher, air force, coach outlet, michael kors, nike air max, coach factory outlet, nike air max, sac longchamp, timberland, coach purses, nike free run uk, nike roshe run, hollister, air max, mulberry, true religion jeans, lululemon, oakley pas cher, nike huarache, air jordan pas cher, true religion outlet, converse pas cher, nike blazer, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, ray ban pas cher, sac guess, michael kors, vans pas cher, burberry, abercrombie and fitch, nike trainers, ray ban uk, true religion jeans, hermes, north face, north face, new balance pas cher, louboutin pas cher, longchamp pas cher, vanessa bruno, michael kors, longchamp, tn pas cher, hogan, nike air max, nike roshe, ralph lauren uk, ralph lauren pas cher, nike free

ninest123 Ninest said...

vans, nfl jerseys, nike air max, north face outlet, jimmy choo shoes, lululemon, ray ban, soccer shoes, babyliss, bottega veneta, iphone 5s cases, iphone 6s plus cases, abercrombie and fitch, timberland boots, mcm handbags, north face outlet, hollister, chi flat iron, converse, gucci, reebok shoes, ipad cases, celine handbags, instyler, ferragamo shoes, new balance, iphone cases, ralph lauren, baseball bats, ghd, asics running shoes, vans shoes, herve leger, nike air max, valentino shoes, nike roshe, wedding dresses, mac cosmetics, hollister, mont blanc, louboutin, iphone 6 cases, iphone 6s cases, s5 cases, iphone 6 plus cases, soccer jerseys, oakley, birkin bag, giuseppe zanotti, beats by dre, insanity workout, p90x workout

ninest123 Ninest said...

doudoune canada goose, louis vuitton, canada goose uk, moncler outlet, canada goose outlet, canada goose, hollister, canada goose, canada goose outlet, pandora jewelry, links of london, michael kors outlet, moncler, barbour jackets, moncler, supra shoes, karen millen, canada goose, swarovski crystal, doke gabbana outlet, wedding dresses, juicy couture outlet, moncler, pandora jewelry, louis vuitton, converse outlet, lancel, moncler, moncler, montre pas cher, pandora charms, replica watches, ugg boots uk, uggs outlet, canada goose, ugg,ugg australia,ugg italia, toms shoes, ugg pas cher, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, moncler, louis vuitton, louis vuitton, thomas sabo, coach outlet, marc jacobs, juicy couture outlet, moncler, ugg,uggs,uggs canada, barbour, swarovski, bottes ugg
ninest123 12.04

John said...

christian louboutin shoes
uggs outlet
true religion jeans
louis vuitton bags
uggs australia
kate spade handbags
ugg sale
mont blanc pens
tory burch outlet online
michael kors handbags
christian louboutin shoes
michael kors outlet
ray ban outlet
coach factory outlet
michael kors outlet store
ralph lauren outlet
chanel bags
michael kors outlet
coach factory outlet
abercrombie outlet
canada goose sale
uggs for men
mulberry uk
uggs outlet
beats by dr dre
cheap toms
cheap air max
canada goose outlet
ray ban sunglasses
coach factory outlet
prada handbags
ray ban sunglasses
2016113yuan yuan

Nouman ullah baig said...

Nice post.Download Fifa 16 Apk

Post a Comment