APA ITU FIREWALL DAN FUNGSINYA

Pada malam Isnin ni...aku akan update berkenaan dengan firewall.Emm..mungkin anda biasa nampak pada komputer anda atau pada jaringan tertentu.Firewall terbahagi kepada dua mengikut kefahaman aku.Pertama adalah firewall komputer dan satu lagi ialah firewall rangkaian.Dari segi fungsi,kedua-duanya tidak banyak perbezaan,cuma bagi firewall rangkaian,ia di kawal oleh server tertentu atau corporate tertentu.Antara contoh firewall dalam rangkaian ialah Websense, Sonic Wall, dan Barracuda yang kebiasaanya menyekat pengguna memasuki laman-laman tertentu.Manakala bagi firewall komputer terdiri daripada seperti Window firewall,NOD32 firewall,Comodo Internet Security  dan Sygate Personal Firewall.sekarang aku akan ceritakan pula berkenaan fungsi firewall.


Apa itu yang di maksud Firewall Dan fungsi Firewall tersebut..? Firewall sangat popular di internet, Firewall adalah istilah yang lebih umum digunakan dalam jaringan komputer. Seperti firewall yang digunakan di rumah-rumah dan bangunan untuk mencegah kebakaran meluas (dinding/tembok/pintu kalis api), firewall komputer bertindak sebagai penghalang antara komputer dalam jaringan. Bagi perusahaan dengan jaringan komputer atau untuk individu dengan sambungan ke internet (seperti melalui DSL atau kabel), firewall sangat penting untuk digunakan.

Tanpa firewall, penggodam atau hacker yang ada pada jaringan kemungkinan akan mampu menghancurkan, merosak atau mendapatkan akses ke file di komputer Anda. Firewall dapat di jumpai dalam bentuk perangkat keras atau perangkat lunak. Walaupun tanpa penjelasan kompleks tentang bagaimana firewall bekerja, fungsi firewall adalah sebagai seperangkat filter/pengaman yang terus-menerus memantau lalu lintas pada jaringan anda.

Setiap kali paket informasi melalui salah satu filter, firewall mencegah anasir jahat dan mencegah kerosakan. Tentu saja, kadang-kadang firewall menyekat lalu lintas yang kita inginkan, tetapi dapat juga menyekat program yang kita percaya selamat. Melalui beberapa pengaturan, proses perbaikan fungsi dan kemudahan firewall ditingkatkan dan filter dapat disesuaikan dengan keinginan kita untuk meningkatkan keberkesanan.

Banyak pengguna komputer yang mengakses internet melalui router broadband, mereka ini sangat beruntung dengan adanya firewall. Router itu sendiri dapat dikonfigurasi untuk melayani sebagai firewall, setiap serangan jahat dari jaringan, akan berhenti di router sehingga terhindar dari efek buruk komputer lain.

Malahan,dengan adanya firewall,Virus juga tidak dapat melakukan tranfer data secara diam secara background.Sekaligus melindungi data anda dari jatuh ke pihak yang tidak sepatutnya.Kesimpulannya,firewall perlu untuk setiap komputer dengan alasan keselamatan.Habis cincai guna je yang asal pada window.

SUMBER : www.dedepurnama.com

5 comments :

Anonymous said...

Your outfit does not have to be solid black or white although these two neutrals give
the most drama. Fresh water cultured pearls turn up in a wider
range of colors and shapes than their saltwater counterparts.
A pearl collar generally contains 2 or more strands (often 3 or
more) and sits right in the middle of your neck.

Stop by my web page; clip on earrings for women

Anonymous said...

For greater formal kinds of parties then it is worth considering investing in a very good ceramic service.
One question no doubt you've asked is that this: what dinnerware can we use. Many good reviews have been said regarding the products handling, cleaning ease, durability and design, that may serve since the basis for consideration when buying.

My web site - musikrichtungen-liste.de

Syahrul Izwan said...

Nak tanya apa beza antara antivirus dengan internet security?adakah internet security tu sendiri dah ada antivirus didalamnya?

AkiN JunioR said...

Syahrul Izwan..secara umumnya perisian anti-virus merupakan perisian keselamatan untuk sesebuah komputer menangani masalah virus, malware, trojan dan cacacing atau daripada software berbahaya seperti keylog.

Berbeza dengan Internet Security,di mana ianya adalah pakej perisian keselamatan yang digunakan untuk menangani masalah keselamatan komputer yang berhubung di internet. Dalam pakej perisian ini terdapat banyak aplikasi keselamatan seperti aplikasi untuk anti-virus, personal firewall, perlindungan e-mel, anti-spam, perlindungan privasi, pengawalan penggunaan internet oleh kanak-kanak, anti-spyware, anti-adware, pop-up blocker, anti-rootkit, perlindungan kata laluan, enkripsi dan lain-lain.

Anonymous said...

bagaimana pula kalau saya on kan FIREWALL , tak boleh connect dgn internet. boleh cerita sikit ??

Post a Comment